Honderden fietsers werken zich op zaterdag 1 februari in het zweet tijdens de elfde editie van de CycleSensation. Niet alleen volwassenen gaan aan de bak, maar ook kinderen hebben zich weer massaal opgegeven voor het speciale kidsblok. Doel: zoveel mogelijk geld bij elkaar trappen voor de verschillende goede doelen.

De CycleSensation is elf jaar geleden ontstaan als evenement van Team Doelbewust. Zij bedachten een leuk evenement om op een sportieve manier geld in te zamelen voor de Roparun. “Dat begon heel lokaal met bedrijven uit Roosendaal en directe regio. Sinds 6 jaar doen er ook scholen mee”, vertelt Dion van Zitteren namens de organisatie. “Maar we breiden steeds meer uit. Dit jaar is er ook een school uit Oudenbosch aanwezig en we krijgen steeds meer een regionale functie.”

Animo

Het animo voor de indoor cycling marathon is dan ook groot. Daags voor het evenement zijn er nog maar een paar plekken vrij. “Vooral bij de kinderen loopt het storm”, stelt Van Zitteren. “Ieder jaar is er weer een nieuwe groep van kinderen die mee mag doen en daardoor wordt dit evenement ook onder kinderen steeds bekender.” Het kidsblok is op zaterdag 1 februari het eerste blok van de dag. Om 12.00 uur gaan de eerste kinderen fietsen. “Zij zijn ongeveer 25 tot 30 minuten in beweging en daarna gaat het volgende blok fietsen.” In totaal zijn er vier blokken voor de kinderen en om 15.00 uur maken zij plaats voor de volwassenen. Van 15.00 tot 00.00 uur zijn er drie verschillende blokken voor volwassenen. “Zij krijgen een grotere uitdaging. Volwassenen kunnen één uur fietsen, maar ook bijvoorbeeld een heel blok lang. Dat is dus drie uur fietsen en sommigen kiezen er zelfs voor om negen uur lang te fietsen.”

Unieke locatie

Uniek aan de CycleSensation is onder andere de beleving die men krijgt. Het evenement wordt ook dit jaar weer in de St. Jan georganiseerd en dat zorgt toch voor die extra schwung. “Het is een unieke locatie en die maakt ook de beleving”, stelt Dion. “Die sfeer en die setting, dat is één van de redenen dat veel fietsers jaarlijks weer mee willen doen. Online zie je ook veel reacties van mensen die nog snel een fiets willen reserveren, want ze zijn echt bang om geen fiets te hebben.” Om aan zoveel mogelijk mensen een plekje te kunnen bieden is er dit jaar een licht vernieuwde opstelling. “De informatiebalie bij binnenkomst nam best veel ruimte in beslag en dat is eigenlijk niet nodig. Daarom hebben we de balie naar de linkerkant verplaatst en een stuk kleiner gemaakt. Daardoor konden er toch nog twee rijen met fietsen bij waardoor we uitkomen op zo’n 175 fietsen.” Toch wil de organisatie er voor waken dat het sportfestijn té groot wordt. “Want dat doet afbreuk aan de sfeer en de beleving. De kwaliteit van en veiligheid tijdens het evenement zijn zeer belangrijk.”

Opbrengst

De jubileumeditie van afgelopen jaar zorgde uiteindelijk voor een bedrag van 86.120 euro. “De opbrengst van het kidsblok gaat rechtstreeks naar KiKa”, legt Dion uit. Scholen kunnen zich kosteloos inschrijven voor een x-aantal fietsen. “Het is dan aan de kinderen om sponsorgeld op te halen bij bijvoorbeeld ouders en familieleden.” Het kind met het meest opgehaalde geld krijgt een bijdrage van vijfhonderd euro voor een nieuwe fiets. “Er zijn ook tal van andere prijzen, maar die gaan we dit jaar middels een loting weggeven. Dat maakt het eerlijker voor alle kinderen.” Daarnaast worden er voor de kinderen suikerspinnen, popcorn én natuurlijk een medaille geregeld. “En Sportservice Noord-Brabant organiseert bij goed weer nog verschillende spelletjes op het Tongerloplein.” De opbrengst van de volwassenen gaat naar de Roparun. Zij betalen wel per blok, dus voor drie uur dat ze willen fietsen een bepaald bedrag. “En ieder jaar mogen we weer rekenen op veel bezoekers, toeschouwers en sponsoren en daar zijn we ontzettend blij mee.”

Benieuwd wat de opbrengst gaat worden, onze deelnemers aanmoedigen of heb je gewoon zin om even sfeer te komen proeven? Je bent van harte welkom aanstaande zaterdag in de St Jan!